Christina Aguilera

Ineens waren ze er in 1999: tienerzangeressen uit de VS die in no-time de wereld veroverden. Bovendien zangeressen die eigenlijk op dezelfde manier waren doorgebroken, namelijk dankzij de Mickey Mouse Club op het Amerikaanse Disney Channel. Britney Spears en Jennifer Lopez deden het op die manier, Christina Aguilera ook.

Christina was nog geen 19 toen ze haar eerste hit had met ‘Genie In A Bottle’. Daarvoor had ze al wat succes gehad in Japan, en had ze in Europa al opgetreden met Diana Ross en Sheryl Crow. Christina werd vanwege haar latin-achtergrond op één rijtje gezet met namen als Jennifer Lopez en Selena; jonge Amerikaanse latin-zangeressen die erg populair waren geworden (Selena was inmiddels overleden nadat ze was doodgeschoten door een gestoorde fan). Maar Christina was meer dan een latin-zangeres; behalve haar afkomst had ze weinig met de latijns-Amerikaanse muziek. Dat was ook wel duidelijk uit de hits die na ‘Genie In A Bottle’ kwamen, zoals ‘What A Girl Wants’ en ‘I Turn To You’.

Christina was net als Britney en J-Lo een enorme sensatie. Bijna al haar hits bereikten de top 10, hoewel ze nog nooit op één heeft gestaan in de Top 40. Wel had ze vier nummer 2-hits met ‘Genie In A Bottle’, ‘Lady Marmalade’, ‘Dirrty’ en ‘Beautiful’.

Wat je ook van Christina zegt, ‘gebrek aan afwisseling’ kun je haar niet toerekenen. Want elke plaat die ze maakt is weer een verrassing. Viel ze in 2002 nog op met het nogal gewaagde ‘Dirrty’, in 2006 was ze op haar 3e cd/dvd 'Back To Basics' weer een keurige zangeres die gek is op de muziek uit de jaren ’40 en ’50. Want hits als ‘Ain’t No Other Man’ en ‘Candyman’ hebben wel iets met de big band-sound van toen.

De fans weten eigenlijk ook niet wat ze aan Christina hebben. Is ze nu de diva, de recalcitrante ster á la J-Lo en Britney, of moeten we haar toch wat serieuzer nemen? En die probeersels met jazzy muziek op ‘Back To Basics’, is dat ook een bevlieging? En hoe zit het met serieuze ballads als ‘Hurt’ en ‘Beautiful’?

Christina weet het zelf niet, denken wij. Maar dat is niet erg. Want ze houdt ons nog altijd bezig, acht jaar na haar doorbraak. En ze doet dat met heel fijne liedjes, en dat kun je van haar tijdgenoten J-Lo en Britney op dit moment bepaald niet zeggen.

Actieoverzicht


Swipe