Chris Rea

‘Whatever Happened To Benny Santini?’ was in 1978 de opmerkelijke titel van het debuutalbum van Chris Rea. Het had niet veel gescheeld of Chris had Benny Santini geheten – althans, als artiestennaam, want zijn platenmaatschappij vond dat een veel beter ‘bekkende’ naam dan het saaie Chris Rea. Maar Chris vond dat maar niks.

Nee, hij wilde gewoon zichzelf blijven. De lp-titel was een knipoog naar die bijna-artiestennaam die hij had gehad. Dat heel erg zichzelf blijven is wat Chris altijd voor ogen heeft gehouden in zijn carrière. Hij hield (en houdt) niet van al te veel poespas; zijn muziek is rechttoe rechtaan en moet voor zich spreken. De wereld van glitter en glamour kan Chris voor de rest gestolen worden.

Op de Benny Santini-plaat stond z’n eerste hit, ‘Fool (If You Think It's Over)’. Andere grote hits volgden in de jaren ’80, zoals ‘On The Beach’, ‘I Can Hear Your Heartbeat’, ‘Josephine’ en ‘Driving Home For Christmas’. Ieder jaar een hit en in december vaste prik op Sky Radio.

Verder schreef Chris een aantal nummers voor films en een aantal bekendere nummers werd gebruikt als themamuziek. Hij speelde zelf in twee films, in 1985 in Willie and the Poor Boys en in 1999 in Parting Shots, waar hij tevens de muziek van deed. Hij schreef en produceerde de film 'La Passione', die in 1996 verscheen. 'Disco La Passione' (gezongen met Shirley Bassey) was in 1997 Rea’s laatste hit in ons land. Daarna werd hij ernstig ziek. Chris had kanker aan zijn alvleesklier en wist slechts ternauwernood in het ondermaanse te blijven.

Bijgekomen van zijn ziekte, keek Chris met een heel andere blik de wereld in. Vanaf nu zou hij hélemaal zijn eigen gang gaan, en alleen de dingen doen die hij écht leuk vond. Zo keerde hij terug naar een van z’n eerste liefdes, de blues. In 2005 verscheen een box met maar liefst elf cd’s met louter nieuwe nummers, een dvd en een boek met schilderingen die Chris tijdens z’n ziekte en het genezingsproces had gemaakt. Geen compromissen meer, was Chris’ gedachte, alleen maar mooie muziek maken.

In 2005 deed hij z’n Farewell Tour, maar (net als bij Cher, Phil Collins, de Eagles of Tina Turner) Chris gaat ook in 2008 zeer uitgebreid toeren. Verder verscheen eind januari 2008 ‘The Return Of The Fabulous Hofner Bluenotes’ , een lijvig muziekboek, vinyl plus 3 CD’s.
De fans hoeven zich nog niet te vervelen.

Actieoverzicht


Swipe