Cher

Een bekend grapje in de muziekwereld: als je wilt weten hoe oud Cher is, hangt dat af van welk lichaamsdeel je bedoelt. Het ene stukje huid is wat nieuwer dan het andere, zullen we maar zeggen. Cherilyn Sarkisian LaPierre is het leven voorbeeld van hoe je de natuur een handje kunt helpen in het verouderingsproces. Ze kan er in ieder geval zélf ook om lachen.

Cher begon haar carrière begin jaren ’60 als vriendin van Sonny Bono, een technicus in de studio bij Phil Spector. Zij maakte een paar singletjes onder de naam Bonnie Jo Mason (onder andere ‘’Beatles Blues’’ een ode aan Beatles-drummer Ringo Starr, geschreven door Annette Lee – de ex van Phil Spector) , maar nadat ze een relatie had aangeknoopt met Sonny ontstond al gauw het idee om een duo te vormen. Dat werd Sonny & Cher.

In 1965 beleefden ze hun grote doorbraak met hits als ‘I Got You Babe’ en ‘Little Man’. Het Amerikaanse publiek vond het duo wel grappig (vooral omdat Cher een kop groter was dan Sonny), zodat ze altijd wel konden rekenen op uitverkochte zalen en veel tv-optredens. Die laatste leidden rond 1970 ertoe dat ze zelfs een eigen tv-show kregen, waarin ze gasten ontvingen en sketches speelden.

Hun huwelijk bleek echter ook één grote sketch te zijn, want dat liep in dezelfde periode op de klippen. Sonny & Cher gingen niet veel later ook als entertainmentduo uit elkaar. Cher wierp zich op haar solocarrière (met hits als ‘Dark Lady’, ‘Gypsies, Tramps And Thieves’ en ‘Sunny’), en op een nogal onstuimig liefdesleven. Vooral haar huwelijk met Greg Allman van The Allman Brothers was berucht, omdat dat welgeteld tien dagen duurde.

Maar gelukkig was er ook nog de muziek. Het duurde even (15 jaar!), maar vanaf 1989 was Cher weer helemaal terug als zangeres. Hits als ‘The Shoop Shoop Song’, ‘If I Could Turn Back Time’ en ‘Love And Understanding’ waren begin jaren ’90 grote hits. Maar de allergrootste klapper maakte ze in 1999 met ‘Believe’, haar eerste solo-nummer 1-hit die ze had op haar 53e. Ze is nog altijd de oudste zangeres ooit die een nummer 1-hit heeft gehad.

Hoewel sommige delen van haar lichaam nog niet eens waren geboren toen ze haar eerste hit had met ‘I Got You Babe’...

Actieoverzicht


Swipe