Bonnie Tyler

Het zal je maar gebeuren: ben je een veelbelovende en ambitieuze zangeres, raak je door een mislukte operatie aan je stembanden je stem grotendeels kwijt. Wat er overblijft is een schor stemgeluid. Einde carrière? Niet voor Bonnie Tyler. Zij zag er juist een nieuwe uitdaging in.

Bonnie werd geboren in Wales onder de naam Gaynor Hopkins op 8 juni 1951. Ze kwam uit een gezin van zes kinderen, haar vader was – zoals bijna elke Welshman - mijnwerker en haar moeder bracht de liefde voor muziek op haar kinderen over. Bonnie genoot van al die muzikale kennismakingen. Janis Joplin en Tina Turner werden haar helden en haar grote voorbeelden. En toen ging ze zelf zingen en de podia op.

In 1975 nam ze haar eerste liedje op bij een platenmaatschappij. Het nummer, ‘My My Honeycomb’, flopte geniaal. Maar haar tweede single, ‘Lost In France’, werden in diverse Europese landen een top-10hit.

In 1977 moest Bonnie een knobbeltje op haar stembanden laten weghalen. Tegen alle doktersadviezen in sprak ze voordat ze genezen was. Hierdoor kreeg ze dat schorre geluid in haar keel dat we zo goed kennen van de volgende single, ‘It's A Heartache’. Bonnie was vrij nuchter onder haar nieuwe stem: "Waarom ook niet?", zei ze. "Joe Cocker en Rod Stewart zijn er toch ook gekomen met een schorre strot?".

In 1982 tekende ze een platencontract bij CBS en bracht ze het album ‘Faster Than The Speed Of Light’ uit met daarop ‘Total Eclipse Of The Heart’. Producer van dit album was Jim Steinman, die eerder succes had met Meat Loaf's 'Bat Out Of Hell'. Zijn combinatie van hardrock en theatrale arrangementen zorgde voor een internationaal succes. In veel landen kwam de single op 1, ook het album schoot in Engeland meteen naar de eerste plaats.

Twee jaar later had ze opnieuw een groot succes, dit keer met ‘ Holding Out To A Hero’, dat een paar jaar geleden nog werd gebruikt in de film Shrek 2.

Sinds de jaren ’90 is Bonnie vooral populair in landen als Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en het voormalige Oostblok. In Frankrijk had ze een paar jaar geleden zelfs een nummer 1-hit met een remake van ‘Total Eclipse Of The Heart’, die ze met een Franse zangeres had opgenomen.

Actieoverzicht


Swipe