Bon Jovi

Goed, je moest er natuurlijk van houden. We hebben het over die (meestal Amerikaanse) hardrockbands uit de jaren ’80 die de föhn minstens zo belangrijk vonden als hun gitaar. ‘Poodle rock’ werd het wel eens spottend genoemd, vanwege de ontplofte kapsels van de bandleden. En vergeet hun ultrastrakke broeken niet. Nogmaals: je moest er van houden. Maar gelukkig is één zo’n band die tijd aardig door gekomen: Bon Jovi.

Zanger en oprichter van de band was John Francis Bongiovi, die op 13-jarige leeftijd al z’n eerste bandje had. In zijn geboortestad New Jersey (ook de bakermat van Bruce Springsteen) speelde hij bijna elk café plat, ook al waren John en zijn band geen professionals. Later zat John in The Wild Ones, maar verder dan de New Jerseyse cafés en clubs kwamen ze niet.

Soms is het prettig een kruiwagentje te hebben in de muziek, en John had die in de vorm van zijn neef Tony. Die was technicus in een van de belangrijkste New Yorkse platenstudio’s, zodat het voor John niet zo moeilijk was om af en toe een klusje te doen. Microfoons klaarzetten, snoeren oprollen, thee zetten, dat soort werk. In ruil daarvoor mocht hij in de stille uurtjes gebruik maken van de studio om demo’s op te nemen.

In 1983 kreeg Bon Jovi zoals we die nu nog kennen z’n definitieve line-up. Behalve John bestaat die uit Richie Sambora, David Bryan, Alec John Such en Tico Torres.

In 1984 kreeg de band z’n eerste platencontract. Het debuutalbum werd een redelijk succes, maar de grote doorbraak kwam met het tweede album ‘Slippery When Wet’ uit 1986. De hits ‘Livin’ On A Prayer’ en ‘You Give Love A Bad Name’ maakten van Bon Jovi een van de grootste rockbands van de jaren ’80; alleen al van het album werden meer dan 14 miljoen exemplaren verkocht.

Rond 1990 – een paar albums, tientallen miljoenen verkochte platen en een paar echtscheidingen verder – zakte de groep een beetje in. Onderlinge ruzies werden steeds heftiger en de band stond op het punt om uit elkaar te gaan (net zoals zoveel ‘hair bands’ uit de jaren ’80 die de decenniumwisseling niet overleefden). Maar na twee jaar radiostilte herpakte de band zich weer en maakte met het album ‘Keep The Faith’ een meer dan geslaagde comeback.

Ondanks allerlei muzikale hypes, trends en rages (grunge, dance, house) in de jaren ’90 wist Bon Jovi het hoofd ruimschoots boven water te houden. Eén ding ontbrak nog: een Nederlandse nummer 1-hit, maar die kwam er eindelijk in 2000 met de single ‘It’s My Life’. Een nummer dat, verrassend genoeg, medegeschreven was door Max Martin, die eerder hits voor Britney Spears, *NSync, Backstreet Boys en Ace of Base had gemaakt.

Het is inmiddels 2008 en Bon Jovi is nog steeds wereldberoemd. Een band met het eeuwige leven, lijkt het wel. En toch weten ze de fans weer te verrassen. Het nieuwe album is namelijk in Nashville-sferen opgenomen.

Bon Jovi op de country-toer? Het is een héél lange reis geweest sinds die eerste cafés en clubs in New Jersey…

Actieoverzicht


Swipe