BLØF

Veel heeft Zeeland in de pophistorie niet te bieden gehad. We hadden Saskia & Serge’s ‘Zomer In Zeeland’, maar zélfs Zeeuwen willen dat maar al te graag vergeten. Gelukkig heeft dit nummer een meer dan waardige opvolger gekregen: ‘Aan De Kust’ van BLØF, het alternatieve volkslied van de Zeeuwen. En dat nummer maakte BLØF misschien wel tot het belangrijkste Zeeuwse exportproduct sinds de mossel.

Want geef nou toe, ‘De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht’ is toch veel mooier dan ‘Geen dierder plek voor ons op aard / Geen oord ter wereld meer ons waard’, de openingszin van het officiële Zeeuwse volkslied?

Zuster

BLØF ontstond in 1992 toen Peter Slager het liedje ‘Zuster’ van The Scene hoorde. Plotseling realiseerde hij zich dat het wel degelijk mogelijk was om Nederlandstalige popliedjes te maken, terwijl hij tot die tijd altijd aan het aanmodderen was geweest met Engelse teksten. Niet lang daarna richtte hij met onder meer Paskal Jakobsen een Nederlandstalige band op, die de naam BLØF kreeg.

Na het in eigen beheer opgenomen ‘Naakt Onder De Hemel’ uit 1994 kwam de band in 1998 met ‘Helder’, een plaat die de grote doorbraak van BLØF betekende. ‘Aan De Kust’, ‘Liefs Uit Londen’ en ‘Wat Zou Je Doen’ werden de eerste grote hits.

Tegenslagen

Tegen de eeuwwisseling was BLØF al lang en breed de meest succesvolle én best verkopende band van Nederland, maar het succes kwam ook met tegenslagen: drummer Chris Götte overleed in 2001 door een motorongeluk. Norman Bonink, die uit de Frank Boeijen Groep kwam, werd zijn waardige vervanger. Boeijen liet hem met lede ogen gaan.

Na de dood van Götte verscheen het album ‘Blauwe Ruis’, dat opgedragen was aan Chris. Een jaar later werd het uitgeroepen tot het een na beste Nederpopalbum aller tijden, na Ilse DeLange’s ‘World Of Hurt’.

Het volgende album heette ‘Omarm’, met hitsingles als ‘Hart Tegen Hart’, ‘Barcelona’ en ‘Dat Wij Dat Zijn’. BLØF ging naar het buitenland om te toeren, deed een paar shows met het Metropole Orkest en bracht een paar live-dvd’s uit.

Nummer 1-hit

Een van de weinige dingen die nog ontbraken op het cv van de band was een nummer 1-hit. Die kwam er uiteindelijk toch, in 2004: BLØF had met The Counting Crows het nummer ‘Holiday In Spain’ opgenomen, dat moeiteloos de eerste plaats van de Top 40 haalde.

Wat was er nog te wensen? Eigenlijk niets meer, maar BLØF weet nog altijd z’n eigen grenzen te verleggen. Met het album ‘Umoja’ uit 2006, bijvoorbeeld, waarvoor de band een wereldreis nodig had om aan de nummers te komen. Of het tweeluik 'April' en 'Oktober', opgenomen in Dublin het het 'Pickering House', een woonhuis met studio.

Eind februari 2011 verscheen het nieuwste album van BLØF, getiteld 'Alles Blijft Anders'. Een echt rockalbum is het geworden, waarvan de eerste single 'Beter' een grote hit werd.

Speciaal ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van de band kwam de groep rond Paskal Jakobsen met nieuw werk. De single 'Later Als Ik Groter Ben' werd door de mannen gratis aangeboden als download. Ter ere van het jubileum werd ook het boek 'Hier' uitgebracht.

Actieoverzicht


Swipe