Black Eyed Peas

Ineens zag je ze overal in 2003: stickers en graffiti met een blokkerig vraagteken, omcirkeld met een vierkantje. De vraag die bij het vraagteken hoorde was ‘Where Is The Love?’, de hit van The Black Eyed Peas.

De Peas bestaan al sinds 1992, maar de huidige samenstelling (Will.i.am, Apl.de.ap, Taboo en Fergie) bestaat pas sinds 2002. Zangeres Stacey ‘Fergie’ Ferguson was eigenlijk ingehuurd om op één nummer de achtergrondzang te doen, maar ze beviel zó goed dat ze meteen mocht blijven.

In datzelfde jaar vormde de band het voorprogramma van een paar concerten van Justin Timberlake. Als wederdienst werkte hij mee aan het nieuwe album van de groep, onder meer op ‘Where Is The Love?’. Hij zong zelfs mee, maar Justin’s platenmaatschappij verbood de naamsvermelding van hun protégé op de hoes.

‘Where Is The Love?’ werd in 2003 veel gebruikt als soundtrack bij documentaires en tv-reportages over (zinloos) geweld. Zoals bij de herdenking van Anja Joos, een Amsterdamse zwerfster die was doodgeschopt door personeel van een supermarkt. Een groot spandoek bij haar herdenkingsplek bevatte simpelweg de woorden ‘Where Is The Love?’.

En natuurlijk overal die vraagtekens. Een symbool voor een van de meest bevlogen rap/hip hop-hits van de laatste jaren. Alles in de geest van ‘9/11’, zoals een Amerikaanse journalist schreef: "Vòòr 9/11 zongen we nog liedjes van *NSync en Britney Spears, nu zingen we ‘Where is the love?’. Muziek bindt ons in deze tragedies, op grootse wijze."

Actieoverzicht


Swipe