Bill Medley

Eigenlijk zou je een beetje medelijden met Bill Medley kunnen hebben. Immers, was hij niet die mooie donkere stem van The Righteous Brothers die nérgens te horen was op hun grote hit ‘Unchained Melody’? Zodat Bill tijdens optredens altijd maar een beetje aan de zijkant moest toekijken als de andere Brother, Bobby Hatfield, met de solo-eer ging strijken? Gelukkig zijn er genoeg redenen om juist géén medelijden met Bill te hebben.

Neem bijvoorbeeld de prachtige solopartij in ‘You’ve Lost That Lovin’ Feeling’, die ándere klassieker van het duo. Bill zong het intro van de single zó laag, dat de platenmaatschappij dacht dat de single op de verkeerde snelheid was opgenomen.

Of een ander voorbeeld, Bill’s finest hour: de nummer 1-hit ‘(I’ve Had) The Time Of My Life’ met Jennifer Warnes, uit de film Dirty Dancing. In 1988 was deze single een enorme wereldhit, waarmee Bill voor het eerst sinds begin jaren ’70 weer eens een vette hit te pakken had. Het liedje won de Oscar voor Beste Filmsong dat jaar.

Bill werd geboren als William Thomas Medley op 19 september 1940 in Los Angeles, Californië. Tijdens zijn universiteitsjaren in Long Beach ontmoette hij in 1962 Bobby Hatfield, met wie hij het duo The Righteous Brothers vormde.

Na het debuutplaatje ‘Little Latin Lupe Lu’ scoorden ze in 1964 een wereldhit met  ‘You´ve Lost That Lovin’ Feeling’, nog altijd het meest gedraaide liedje op de Amerikaanse radio (met meer dan 8 miljoen draaibeurten). Daarna kwamen nog hits als ‘Ebbtide’ en ‘Unchained Melody’.

Officieel gingen de Rightous Brothers twee keer uit elkaar, in 1968 en – na een korte comeback – in 1974, al bleven daarna toch nog een ‘permanent gelegenheidsduo’.
Na het enorme succes van ‘(I’ve had) The time of my life’ deed Bill de meest uiteenlopende dingen, van samenwerken met Jimmy Chamberlin van The Smashing Pumpkins, tot een tv-optreden in de dubbele slotaflevering van de comedy ‘Cheers’.

In maart 2003 overleed Bobby Hatfield. Niet al te lang daarna kregen de Righteous Brothers een welverdiende plek in de Rock and Roll Hall of Fame. De feestelijke inleidende speech kwam toen uit de mond van Billy Joel.

Actieoverzicht


Swipe