Aretha Franklin

The Queen of Soul, The First Lady of Soul, zomaar twee van de eretitels die nogal eens worden gebruikt om Aretha Franklin mee aan te duiden. Titels die volkomen terecht zijn, hoewel ze die vooral heeft te danken aan haar materiaal uit de jaren ’60.

Aretha werd in 1956 op haar 14e al ontdekt, toen ze een platencontract kreeg bij het Amerikaanse Columbia-label. Daar zou ze bijna tien jaar bij blijven, maar echt succesvol was het niet. Ze zong vooral wat softe musical- en filmhits, aangevuld met covers van overbekende hits. Niet echt vooruitstrevend of baanbrekend dus en dat bleek ook uit de verkopen.

Dat de zangeres niet echt gelukkig werd bij Columbia was duidelijk. Toen ze in 1965 werd overgenomen door een ander platenlabel, was ze dan ook dolblij. Vooral omdat het nieuwe label – Atlantic Records – heel andere ideeën met haar had. Ze werd gekoppeld aan de meest succesvolle soulproducers van die tijd, Jerry Wexler, die van haar een echte souldiva wilde maken. Met de klassieker ‘I Never Loved A Man (The Way I Love You)’ had Aretha haar eerste hit op Atlantic te pakken, waarmee haar naam meteen gevestigd werd als een van de beste soulzangeressen van haar tijd.

Een nummer van soulzanger Otis Redding maakte haar alleen nog maar groter. ‘Respect’ was weliswaar door een man geschreven en gezongen, maar Aretha maakte er een versie die de ik-persoon (een vrouw dus) neerzette als een krachtige en sterke persoonlijkheid. Nogal ongewoon voor hits van zangeressen in die tijd. Misschien was dat wel de reden waarom het zo’n enorme klassieker werd.

Met de titel ‘Queen of Soul’ op zak ging Aretha de jaren ’70 in, waarin ze het echter moest afleggen tegen de nieuwe generatie soul- en disco-zangeressen. Dat duurde tot midden jaren ’80, toen ze een comeback maakte met het album ‘Who’s Zoomin’ Who’ en de nummer 1-hit ‘I Knew You Were Waiting (For Me)’, een duet met George Michael. Het was haar eerste (en enige) Nederlandse nummer 1-notering.

In de daaropvolgende jaren maakte Aretha nog sporadisch nieuwe platen, maar zonder het succes van voorheen te evenaren. Maar dat maakt eigenlijk al niets meer uit, want de eerdere hits zijn zo magistraal dat iedereen daar gewoon van blijft genieten.

Actieoverzicht


Swipe