Anouk

Het leven van Anouk Teeuwe was jarenlang een aaneenschakeling van problemen totdat haar leven een positieve wending nam: ze brak door als zangeres waardoor ze al sinds eind jaren 90 aan de absolute top staat.

Anouk had een rommelige jeugd, met belabberde schoolprestaties, weglopen van huis, opvang in kindertehuizen en een mislukt avontuur aan het conservatorium van Rotterdam als opmerkelijkste zaken. Ze had eigenlijk maar één ambitie, en dat was zangeres worden. Ze had dat talent niet van een vreemde, omdat haar moeder vroeger al in een bluesband had gezongen.

Barry Hay

Anouk’s ambitie ging verder dan dat en ze probeerde dan ook op allerlei manieren aan de bak te komen als zangeres. Begin jaren 90 was ze zangeres in de band Shotgun Wedding, een groep die nooit verder is gekomen dan het feesten-en-partijen-circuit. Anouk was er niet tevreden mee en ging midden jaren 90 in haar eentje verder. Haar toenmalige vriend, Edwin Janssen, was schilder en moest voor een klus naar het huis van Golden Earring-zanger Barry Hay. Edwin vertelde Barry over zijn talentvolle vriendin, waardoor Barry’s nieuwsgierigheid gewekt was.

Hij ging eens kijken bij een optreden van Anouk. Het was tijdens het Zeeheldenfestival in 1996 dat Barry de zangeres voor het eerst zag optreden. Hij was zó enthousiast, dat hij spontaan aanbood een paar nummers voor haar te schrijven, samen met Earring-collega George Kooymans. Een daarvan was ‘Mood Indigo’, dat in 1996 de eerste single werd van Anouk.

Nobody's Wife

Voor haar debuutalbum ‘Together Alone’ wilde Anouk ook zelf een paar nummers schrijven. Ze schreef die met een goede vriend in amper twee dagen; een van die nummers was ‘Nobody’s Wife’, dat eind 1997 de tweede plaats haalde in de Top 40. Het werd bovendien een top 10-hit in onder andere België, Zweden en Israël. Daarna ging het heel erg snel. ‘Together Alone’ groeide uit tot een van de bestverkochte Nederlandse debuutalbums aller tijden, terwijl Anouk de ene na de andere top 10-hit op haar naam zette.

Met albums als 'Graduated Fool', 'Hotel New York', 'Who's Your Momma', 'For Bitter Or Worse' en 'To Get Her Together' laat Anouk zien dat ze alles in goud en platina kan veranderen. En met hits als 'R U Kiddin' Me', 'Girl' en 'Three Days In A Row' is de Haagse rockzangeres niet meer uit de Nederlandse muziekgeschiedenis weg te denken.

Eurovisie Songfestival

Anouk zorgde voor een sensatie door in 2013 de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö te halen. Het was voor het eerst sinds 2004 dat Nederland weer de eindstrijd van het liedjesfestijn haalde. De Haagse zangeres vertegenwoordigde ons land met het nummer 'Birds' van het album 'Sad Singalong Songs' en werd uiteindelijk negende. Met het behalen van die plek zorgde Anouk wederom voor een flink succes, want sinds 1999 had Nederland niet zo'n goede prestatie geleverd.

In februari 2014 krijgen we een iets andere kant van Anouk te horen. Ze maakt een uitstapje door een samenwerking aan te gaan met dj Afrojack, wat resulteert in het nummer 'You and I'. We zijn nog lang niet uitgekeken op deze Haagse rockchick!

Actieoverzicht


Swipe