Alicia Keys

Alicia Augelio Cook werd in 1981 geboren. Al op haar vijfde had ze maar één droom, en dat was beroemd worden in de showbusiness.

Die droom kwam niet veel later uit - nog voor haar twintigste had ze al een wereldhit met het prachtige nummer 'Fallin''.

Niet dat het succes uit de lucht kwam vallen. Want ze was al een paar jaar daarvoor opgemerkt door Clive Davis, een Amerikaanse platenbaas die in de laatste dertig jaar al ontelbare artiesten heeft grootgemaakt: Whitney Houston bijvoorbeeld, en Bruce Springsteen, Aretha Franklin en Puff Daddy.

Fallin'

Hij wist dat Alicia meer in haar mars had dan elke gemiddelde zangeres, en liet haar een paar jaar rijpen voordat hij haar aan het grote publiek presenteerde. Hij richtte er zelfs een nieuw platenlabel voor op (J Records), en de eerste release op het label was Alicia’s debuutalbum 'Songs In A Minor'. De eerste single van het album was 'Fallin''. Een nummer dat Alicia weliswaar zelf had geschreven, maar dat eigenlijk bedoeld was geweest voor een andere zangeres, Kimberley Scott. Zij had het al in 1998 moeten opnemen, maar dat is er nooit van gekomen. Alicia werd daardoor een ster dankzij 'Fallin'', van Kimberley is nooit meer iets vernomen.

Alicia had veel vrijheid afgedwongen bij Clive Davis. Zo mocht ze zelf haar album produceren, zodat ze de allereerste zangeres werd die een nummer 1-hit had gezongen, geproduceerd en geschreven. 'Fallin'' en het album werden ontvangen als een zucht van verlichting door veel recensenten. "Eindelijk weer eens een zwarte vrouw die het niét moet hebben van rap, hip hop, de nieuwe r&b of andere moeilijke muziek om door te breken," schreef een Amerikaanse recensent. "Eindelijk weer eens een zangeres die lekker naturel is."

Hitmachine

'Songs In A Minor' bevatte nog meer mooie liedjes, en veel daarvan werden hits. In 2003 verscheen de opvolger van het album, 'The Diary Of Alicia Keys'. Vier jaar later verscheen 'As I Am', hoewel Alicia het destijds ook druk had met haar acteercarrière. Haar eerste grote film, 'Smokin' Aces', kwam in januari 2007 uit. Alicia is daarna rustig aan haar carrière blijven werken. Ze maakte de albums 'The Element Of Freedom' waarop de succesvolle samenwerking en grote hit met Jay-Z te horen is: 'Empire State of Mind'.

Na 'The Element Of Freedom' focuste Alicia zich op huisje-boompje-beestje. Ze trouwde in 2010 met de Amerikaanse rapper Swizz Beatz en beviel in hetzelfde jaar van hun eerste kindje, zoon Egypt. Maar in 2012 was de zangeres weer helemaal terug met de meezinger 'Girl On Fire'. Het moge duidelijk zijn: de hitmachine van Alicia Keys draait overuren!

Actieoverzicht


Swipe