Alanis Morissette

Midden jaren ’90 waren het barre tijden voor vrouwen in de popmuziek. Goed, je had Celine Dion, Whitney Houston en Mariah Carey. Goede zangeressen, zeker, maar wie van een beetje rock hield, kwam maar niet aan z’n trekken. Een rockende zangeres was destijds net zo zeldzaam als een ijsbeer in de zomer. Maar daar bracht Alanis verandering in.

In 1995 kwam de verandering, dankzij een jonge Canadese zangeres die met ‘Jagged Little Pill’ een overrompelende start van haar internationale carrière maakte: Alanis Morissette. Met zeer persoonlijke teksten kwam ze naar voren als een zelfbewuste, vrijgevochten jonge vrouw.

De zangeres werd geboren op 1 juni 1974 in Ottawa. Ze was er al vroeg bij: tijdens haar kinderjaren leerde Alanis piano spelen en schreef ze liedjes. Op haar tiende presenteerde ze het tv-programma ‘You Can’t Do That On Television’, en niet veel later bracht ze haar eerste single uit, ‘Fate Stay With Me’.

Debuut

Op haar veertiende tekende Alanis Morissette een contract met MCA Canada, dat in 1991 haar debuut uitbracht. De danspop en ballades van 'Alanis' (zoals ze genoemd werd) sloegen aan in Canada, waar meer dan honderdduizend exemplaren van het album verkocht werden. Bovendien ontving ze er enkele prijzen voor. De opvolger 'Now Is The Time' herhaalde een jaar later de succesformule.

Jagged Little Pill

In 1994 verhuisde Alanis naar Los Angeles, omdat ze af wilde van het tienerimago dat ze in Canada had opgebouwd. In LA leerde ze de componist Glen Ballard kennen, die onder andere verantwoordelijk was voor Michael Jacksons hit 'Man In The Mirror' uit 1988. Het duo ging aan de slag met meer alternatieve, maar radiovriendelijke rock. Het resultaat 'Jagged Little Pill' verscheen in 1995 bij Maverick, het label van Madonna.

Alanis werd omarmd door MTV, waardoor liedjes als ‘You Oughtta Know’, ‘Ironic’ en 'Head Over Feet' grote hits werden. Daardoor gingen er van ‘Jagged Little Pill’ al snel een paar miljoen exemplaren over de toonbank. Een jaar later was de doorbraak in ons land een feit, onder meer dankzij een geweldig optreden op Pinkpop.

Stoere Rockchick

Het overtreffen van een hitalbum waarvan zestien miljoen exemplaren worden verkocht valt niet mee, zelfs niet als je Alanis Morissette heet. Die aantallen evenaarde ze dan ook niet meer, maar albums als ‘Under Rug Swept’, ‘So-Called Chaos’ en ‘Flavors Of Entanglement’ deden het zeker niet slecht.

Het imago van stoere rockchick mag dan wat minder geworden zijn door de jaren heen, Alanis Morissette blijft een van de frontvrouwen van de internationale muziekwereld!

Actieoverzicht


Swipe