Adele

Adele is geen doorsnee popidool. In tegendeel zelfs. Ze heeft niet het figuur van Britney Spears en de dancemoves van Beyoncé. Ook hoeft ze het niet te hebben van spetterende videoclips en sexy photoshoots. Daarentegen heeft ze een dijk van een stem waar ze al haar rivalen met gemak mee wegblaast.

Biografie van Adele

Adele Laurie Blue Adkins wordt op 5 mei 1988 geboren in Londen. Ze studeert aan de BRIT School in Engeland, vergelijkbaar met de kleinkunstacademie in Nederland. Voor een project moet ze een paar nummers inzingen en ze geeft deze aan een vriend. Hij is onder de indruk en zette de nummers van Adele op MySpace, waar ze flink vaak beluisterd worden. Zo vaak zelfs, dat platenmaatschappij XL Recordings in 2007 interesse krijgt. Niet veel later tekent Adele een platencontract.

Adele debuteert met het album '19'

Op 28 januari 2008 verschijnt '19', het debuutalbum van Adele, vernoemd naar haar toenmalige leeftijd. "Rond die leeftijd werd ik een volwassen vrouw. Ik denk dat dit goed te horen is op de nummers op deze cd," aldus Adele. Het voorproefje komt met de single 'Chasing Pavements', waarmee Nederland voor het eerst kennismaakt met de prachtige stem en mooie teksten van Adele. Het nummer staat al snel in de Top 10 van de Nederlandse Top 40, en ook het album gaat daardoor als warme broodjes over de toonbank.

Voor iedereen die Adele dan nog niet kent, komt de doorbraak na haar optreden in het televisieprogramma 'Mooi! Weer de Leeuw' van Paul de Leeuw. Niet alleen haar sprankelende persoonlijkheid en humor, maar vooral haar versie van Bob Dylan's 'Make You Feel My Love' zorgt ervoor dat heel Nederland warmloopt voor de Britse zangeres. Het nummer wordt uitgebracht als single behaalt de eerste plek in de Nederlandse Single Top 100.

Wereldwijd succes met het album '21'

Na een reeks uitverkochte concerten duikt Adele begin 2010 de studio weer in om te werken aan de opvolger van '19'. Dit resulteert in het album '21', dat haar internationale doorbraak zou gaan betekenen. Het voorproefje is de single 'Rolling In The Deep', door Adele zelf omschreven als een "dark blues gospel disco tune." De single schiet eind 2010 meteen door naar de eerste plek van de Nederlandse Single Top 100. Maar ook de rest van de wereld, waaronder Amerika, loopt warm voor de muziek van Adele. Binnen de kortste keren staat de single overal in de hoogste regionen van de hitlijsten.

Ook de gevoelige ballad 'Someone Like You, draagt bij aan het succes van '21'. Tijdens haar concert in de Royal Albert Hall in London barst Adele tegen het eind van het nummer in huilen uit. Zelden zie je een artiest zo kwetsbaar op een podium. Het publiek zingt uit volle borst mee en helpt Adele door het nummer heen. Indrukwekkende beelden die de hele wereld overgaan, waardoor de single 'Someone Like You' minstens zo'n succes wordt als 'Rolling In The Deep'. Ook de overige singles van het album, 'Set Fire To The Rain', 'Rumour Has It' en 'Turning Tables', doen het goed in de hitlijsten en zelfs de andere Adele nummers hoor je her en der voorbij komen.

Adele's album '25' breekt records

Na de vele hits, uitverkochte concerten, talloze Grammy Awards en een overvolle agenda wordt het een tijdje stil rondom Adele. Ze krijgt een relatie met Simon Konecki met wie ze in 2012 een zoontje krijgt, Angelo. Tussendoor brengt ze nog wel de single 'Skyfall' uit voor de gelijknamige James Bond-film, die haar uiteindelijk zelfs een Oscar oplevert. In de periode daarna blijft Adele bewust uit de spotlight en besteedt ze haar tijd aan het opvoeden van haar zoontje. Daarom was de verrassing des te groter toen er op 23 oktober plotseling een nieuwe single verscheen, 'Hello'.

'Hello', een emotionele ballad, groeit al snel uit tot Adele's grootste hit sinds 'Rolling In The Deep' en staat binnen mum van tijd overal ter wereld op de eerste plaats in de hitlijsten. Ook het album '25', dat een maand later verschijnt, breekt al haar voorgaande records. In Nederland komt het album op de eerste plek in de albumlijst binnen en blijft daar zeven weken achter elkaar staan. Van dit succes kunnen de meeste artiesten alleen maar dromen, voor Adele is het werkelijkheid. "Het is allemaal heel gek," zegt ze in een interview. "Maar ik ben blij te merken dat er een heleboel mensen behoefte hebben aan mijn muziek."

Concerten en tickets van Adele

De gekte rondom Adele wordt compleet als de zangeres een tournee aankondigt, waarbij ze voor maar liefst vier concerten naar Nederland komt. Tickets voor alle vier de concerten in de Ziggo Dome zijn binnen een paar minuten uitverkocht. Daarna ontstaat er vrijwel direct een enorme run op tickets die voor woekerprijzen worden verkocht op internet. Kosten wat kost willen mensen kaarten voor het concert bemachtigen om de hartverscheurende powerstem van Adele live te mogen horen. Duizenden fans doen dan ook mee aan de actie op Sky Radio waarbij er tickets te winnen zijn voor het concert van Adele in New York. De hele wereld is in de ban van Adele - en terecht!

Actieoverzicht


Swipe