Acda & de Munnik

Dat cabaret en pop prima samen gaan, werd in de jaren ’70 al bewezen door Neerlands Hoop (Freek de Jonge en Bram Vermeulen), die voor het eerst popmuziek gebruikten in hun theatershows. Acda & de Munnik deden hetzelfde, alleen 25 jaar later.

Thomas Acda en Paul de Munnik ontmoetten elkaar begin jaren ’90 op de Academie voor de Kleinkunst in Amsterdam (waar ze, niet helemaal toevallig, les kregen van Bram Vermeulen). In de kelder van de Academie kwamen ze elkaar regelmatig tegen als Paul op de aanwezige vleugel zijn liedjes ten gehore bracht. Af en toe zong Thomas mee en zo begon de samenwerking.

Aanvankelijk hadden beide mannen nog hun eigen projecten. Zo zat Thomas in 1993 in de band Herman & Ik (waarin gek genoeg helemaal geen Herman zat), terwijl Paul in z’n eentje langs de theaters trok met zijn soloprogramma 'Alleen'. Voor een eindexamenopdracht besloten de twee samen op het podium te gaan staan en na het examen ontstond daaruit het cabaretprogramma ‘Zwerf On’. In 1997 werden ze zelfs gevraagd om de liedjes uit de show op cd uit te brengen.

Hoewel liedjes als ‘Het Geeft Niet’ en ‘Als Het Vuur Gedoofd Is’ veel op de radio werden gedraaid, werden ze geen hits. Het album kwam dan ook niet verder dan de onderste regionen van de Album Top 100. Maar na anderhalf jaar kwam de grote doorbraak: in de zomer van 1998 waren Acda & de Munnik vaak te zien in het programma ‘Villa BVD’ dat tijdens het WK voetbal in Frankrijk werd uitgezonden. Dankzij de exposure in dat programma werd de single ‘Niet Of Nooit Geweest’ een enorme hit.

Het hek was daarmee van de dam, want het album ‘Naar Huis’ stormde in één keer de Album Top 100 binnen op nummer 1. Diverse albums volgden en in 2005 verscheen de hitverzamelaar ‘Adem’ als afsluiting van de eerste tien jaar. Maar dat betekende zeker niet het einde voor Acda & de Munnik, want na een jaartje rust gingen de mannen keihard door met albums als ‘Nachtmuziek’ en ‘Jouw Leven Lang Bij Mij’.

Actieoverzicht


Swipe